Projecte

Introducció

La Biblioteca de l’Institut Joaquima Pla i Farreras es va traslladar a l’antic menjador a inici del curs 2021-2022. L’espai que la Biblioteca havia ocupat fins aleshores, amb la necessitat de noves aules amb la represa del curs postpandèmia, s’havia reconvertit en dues aules.

Aquest nou espai era molt més petit i demanava una nova mirada cap a la Biblioteca (l’espai, el catàleg i els usos). Es va pensar la Biblioteca en horari lectiu i que esdevingués un recurs de suport a l’aprenentatge.  

El nou projecte de la Biblioteca demanava una esporga del fons important (perquè l’espai era molt més petit) i definir el criteri que marcaria el seu catàleg. Una part rellevant del fons és narrativa, vinculada al projecte Temps de Llegir (30 minuts de lectura diària en horari lectiu) que el centre va engegar fa deu anys.

Amb aquests elements presents, l’AFA i l’Equip Directiu van fer un esforç econòmic important per adequar l’espai al nou projecte.

Les tasques inicials es van dur a terme durant els dos primers trimestres del curs 2021-2022. L’horari de la persona de suport de la Biblioteca era de 12.30 h a 14.30 h, de dilluns a dijous. Durant el segon trimestre va començar a fer préstec del projecte «Temps de Llegir», de 14 h a 14.30 h. Al mes de maig es va ampliar el seu horari de 12 h a 14.30 h, de dilluns a dijous.

Adequació de l’espai

Les tasques d’adequació de l’espai han estat les següents:

  • Trasllat de les caixes amb el fons ja existent (39 caixes)
  • Buidatge, classificació del fons i primera tria (descartar tot el que és obsolet, vell o en mal estat)
  • Col·locació dels llibres ordenats per seccions generals per fer esporga
  • Neteja de l’espai
  • Pintura de l’espai
  • Muntatge de les prestatgeries
  • Col·locació dels llibres: 2.400 documents (després de l’esporga) + treballs de recerca+ catàleg Legiland (800 exemplars segons registre)
  • Compra dels elements decoratius necessaris per fer l’espai acollidor.
  • Registre pendent

Per a les tasques de neteja, pintura i muntatge es va comptar amb la col·laboració de dos grups d’alumnes de 4t i algunes hores d’ajuda dels monitors de menjador.

La Biblioteca disposa de tres espais:

  • Les prestatgeries on està disposat el fons i la taula de treball del personal bibliotecari.
  • Una taula amb tres cadires on el docent de suport ajuda a fer préstec durant el Temps de Llegir.  També s’utilitza per fer treball en petit grup per part de l’alumnat.
  • Un espai amb dues butaques, una taula petita i 15 tamborets per fer activitats amb mig grup classe. En aquest espai també es pot col·locar una taula de les que es fan servir per al menjador que tenen 12 seients i afegint uns tamborets a les cantonades tenim espai de treball escrit per a mig grup classe.

Característiques del servei de la Biblioteca

D’una banda, dins del Pla d’impuls a la lectura del centre està inclòs el projecte «Temps de Llegir», que es du a terme amb la plataforma Legiland. Aquest projecte ofereix una selecció de títols als alumnes i uns qüestionaris que serveixen per valorar la competència lectora de l’alumnat.

El projecte «Temps de Llegir» fa que tot el centre esdevingui un gran espai lector cada dia entre els 14 h i les 14.30 h.

Així, la Biblioteca no és un espai on venir a llegir el grup classe, ja que tot el centre és un gran espai lector cada dia durant el «Temps de Llegir». Ni tampoc un espai on venir a fer deures, perquè l’horari del centre no ho preveu. I tampoc és un espai on hi ha ordinadors de lliure disposició, ja que tot l’alumnat del centre compta amb un dispositiu que fa servir en el seu horari lectiu. Tot i que l’alumnat pot venir a llegir i a fer deures en petits grups.

Amb les característiques que ofereix el projecte del centre i sobretot fent suport al projecte «Temps de Llegir», hem dissenyat el projecte de la Biblioteca. Un projecte, per altra banda, destinat a tota la comunitat educativa: alumnat, personal docent i no docent i famílies.

L’objectiu principal de la Biblioteca és simple i ambiciós alhora: fomentar la lectura per plaer.

Accions de la Biblioteca

  1. Oferiment de suport als docents i als projectes que es treballin al centre facilitant bibliografia, realitzant cartells amb recomanacions lectores o exposicions.
  2. Realització de prescripció lectora individualitzada a l’alumnat. I amb aquest objectiu la persona contractada per l’AFA responsable de la Biblioteca ha fet diverses formacions en aquest sentit.
  3. Ampliació del catàleg de la Biblioteca amb un bon nombre de títols. El catàleg de la Biblioteca inclou:
    • Llibres de coneixements
    • Novel·la juvenil i per a adults
    • Còmic europeu, manga i àlbum il·lustrat
    • Poesia i teatre
    • Revistes

El fet de disposar d’un bon fons a la biblioteca i facilitar també l’accés al catàleg de la biblioteca municipal fa possible impulsar els valors democràtics i d’esperit crític a l’alumnat. I, alhora, fomentar l’equitat en l’accés a la cultura entre tot l’alumnat del centre.